Blog

Welk soort glas isoleert het best?

Als we binnen zitten, willen we graag naar buiten kunnen kijken. Een kamer waar geen buitenlicht naar binnen 'valt' is zelfs slecht voor de gezondheid. En dus maken we ramen in onze muren.

Dat heeft wel gevolgen voor de temperatuur in het gebouw. Wie veel ramen op het zuiden heeft, weet dat de zon het huis in de zomer kan veranderen in een broeikas. Andersom raak je in de winter warmte kwijt via de ruiten. Daarom zijn ramen steeds beter geïsoleerd. Hoe meer isolatie, hoe lager de gasrekening.

Enkel glas

Tot de jaren 1970 was enkel glas de standaard in Nederland. Bij strenge vorst stonden er ijsbloemen op de ramen. Het is wel duidelijk dat de kou dan binnengekomen is. Enkel glas heeft een lage isolatiewaarde.

Dubbel glas

Met ramen is het net zo gegaan als met muren. Je bouwt er twee, met daartussen een kleine ruimte die 'spouw' genoemd wordt. Ook in dubbel glas zit een spouw. Daarin zit lucht, die niet weg kan. Als die lucht is opgewarmd, kan dus ook die warmte niet wegstromen. Daarom isoleert dubbel glas zo goed.

Thermopane 

Lange tijd werd 'Thermopane' gebruikt als een ander woord voor dubbel glas. Het is eigenlijk een merknaam, vandaar de hoofdletter. Thermopane is in de jaren 1980-1993 in veel woningen geplaatst. Daarna niet meer, omdat je er geen HR-glas van kon maken.

HR-glas

Na de eeuwwisseling is HR-glas gewoon geworden. Het is een soort dubbel glas. De afkorting HR staat voor: hoog rendement. Bij glas betekent dat: nog betere isolatie dan ‘gewoon’ dubbel glas. Die extra isolatie is het gevolg van twee dingen: 
  • het vullen van de spouw tussen de ramen met een speciaal soort gas (vaak het gas Argon)
  • een hele dunne folie of ‘coating’ op een van de ramen, die warmte reflecteert 

Als beide technieken zijn toegepast, spreekt men meestal van HR++ glas. Dit isoleert ongeveer tweemaal zo goed als het oude dubbel glas.

Driedubbel! HR+++

En er kan nog een laag bij: driedubbel glas. Nu bestaat het raam uit 3 glasplaten met daartussen 2 spouwen. Er zit een coating op 2 van de ramen. Hierdoor is de isolatie bijna twee keer zo goed als HR++ (zie ook de U-waarde hieronder). Driedubbel glas wordt ook HR+++ genoemd. Het wordt in Nederland nog weinig toegepast. Dat kan ook alleen in nieuwbouw. Doordat het nogal dik is, past het niet in de kozijnen van bestaande gebouwen.

Isolatiewaarde en U-waarde

Als je nieuw glas koopt, dan is het goed om op de cijfers te letten. Die zeggen hoe goed het glas je huis zal isoleren. Je wilt natuurlijk de beste isolatie. Wat verwarrend is: de isolatiewaarde van glas wordt vaak uitgedrukt in de U-waarde. En die waarde wil je juist zo laag mogelijk. Een lage U-waarde betekent een hoge isolatie. Bijvoorbeeld: 

  • enkel glas: U=6
  • oud dubbel glas: U=3
  • HR++ glas: U=1
  • HR+++ driedubbel: U=0,6

Uit deze U-waardes kun je aflezen dat het nieuwste driedubbelglas 10x zo goed isoleert als enkel glas!

Nieuwsgierig wat voor jou de mogelijkheden zijn? Kijk eens op ons ENGIE Bespaaradvies.