Blog

Zonnepanelen voor een huurhuis

Zonnepanelen zijn door de jaren goedkoper én efficiënter geworden, waardoor steeds meer mensen overstappen op deze vorm van duurzame energie. Dit geldt niet alleen voor mensen met een koopwoning. We zien zonnepanelen ook steeds vaker bij huurhuizen. Waarom zou jij als bewoner van een huurhuis zonnepanelen (laten) plaatsen en waar moet je dan rekening mee houden?

Waarom een huurhuis verduurzamen met zonnepanelen?

Zonnepanelen plaatsen op het dak van een huurhuis kan voordelig zijn voor zowel huurder als verhuurder. Denk bijvoorbeeld aan lagere energiekosten, minder belasting, maar ook een zuiniger energielabel. Lees meer over de voor- en nadelen van zonnepanelen.

Wilt u als huurder zonnepanelen (laten) plaatsen, dan heb je altijd eerst toestemming nodig van de verhuurder. Als de verhuurder akkoord gaat met plaatsing van zonnepanelen, is het belangrijk om onderling duidelijke afspraken te maken. Denk aan afspraken over eigendom, kosten en baten, verzekeringen en onderhoud. Zorg er altijd voor dat deze afspraken goed schriftelijk worden vastgelegd.

Er zijn twee scenario’s mogelijk:

Jij als huurder wordt eigenaar van de zonnepanelen

Als huurder leveren zonnepanelen die jij zelf bekostigd hebt en waarvan jij zelf eigenaar bent, doorgaans het meeste op. Het is dan wel raadzaam om óók afspraken te maken over overname van de zonnepanelen bij verhuizing. Je kunt hierbij denken aan een vergoeding voor de restwaarde, of vastleggen dat een volgende huurder de zonnepanelen overneemt. Verhuis jij zelf naar een huurhuis met zonnepanelen van een vorige eigenaar? Dan is het goed om te weten dat zonnepanelen niet behoren tot de standaarduitrusting van een woning. De verhuurder is daardoor niet verantwoordelijk voor onderhoud van de zonnepanelen, maar mag de aanwezigheid van zonnepanelen ook niet gebruiken als reden om de maximale huur te verhogen.

De verhuurder wordt eigenaar van de zonnepanelen

Wil jij als huurder wel overgaan op zonnepanelen, maar hier niet zelf eigenaar van worden? Dan kun je een verzoek indienen bij de verhuurder om zonnepanelen te laten installeren. Meer informatie over het installeren van zonnepanelen door ENGIE vind je hier. Omdat verhuurders vaak op lange termijn ook gebaat zijn bij het plaatsen van zonnepanelen, gaan ze in veel gevallen met uw voorstel akkoord. Houd in dit geval wel rekening met een mogelijke stijging van de huurprijs. Hoe hoog deze stijging mag zijn, wordt bepaald door het woningwaarderingsstelsel - ook wel het puntensysteem genoemd. In de praktijk zal dit afhankelijk zijn van of het gaat om losse systemen die óp het dak worden geplaatst, of in de daken van huurhuizen geïntegreerde zonnepanelen. En of plaatsing van de zonnepanelen leidt tot een zuiniger energielabel van de huurwoning. Zoals gezegd zal de verhuurder altijd wel eerst met jou, als zittende huurder, een overeenkomst moeten treffen. Dit geldt niet voor eventuele nieuwe huurders. De verhuurder mag dan de huurprijs verhogen met de toegestane limiet.

Salderen bij een huurhuis met zonnepanelen 

Als huurder kun je alleen salderen als jij eigenaar bent van de zonnepanelen en hiervoor zelf betaalt. Maak je enkel gebruik van de zonnepanelen, maar is de verhuurder hiervan de eigenaar? Dan kun je dus geen gebruik maken van de salderingsregeling. Benieuwd wat ENGIE voor jou kan betekenen? Lees dan meer over onze zonnepanelen of vraag direct een offerte aan!