Windfloat Atlantic drijvend windpark
De Wereld van ENGIE

Drijvende windparken veroveren de zee

In de zoektocht naar duurzame energiebronnen werkt ENGIE voortdurend aan nieuwe, innovatieve oplossingen, zoals drijvende windparken. Traditionele offshore windturbines moeten stevig in de zeebodem worden verankerd. Dat geldt niet voor drijvende windturbines. Hierdoor kunnen we windenergie opwekken op plekken waar de waterdiepte een traditioneel windpark niet toelaat.

Drijvende versus traditionele windparken

In vergelijking met traditionele offshore windparken bieden drijvende windparken een aantal voordelen. Ze kunnen op het land opgebouwd worden voordat ze naar hun locatie worden gesleept. Hierdoor zijn de  installatiekosten lager. Bovendien kunnen ze in dieper water worden geplaatst, waar de wind vaak sterker is. Zo kunnen drijvende windturbines in nieuwe gebieden worden geplaatst waar eerder het opwekken van windenergie-exploitatie niet mogelijk was. Met deze nieuwe projecten zet ENGIE grote stappen op het gebied van offshore windenergie.

Innovatieve  windparken

In Portugal heeft ENGIE dochter Ocean Winds samen met partners één van de eerste semi-afzinkbare drijvende windparken ter wereld gerealiseerd: WindFloat Atlantic. Dit project bestaat uit drie drijvende windturbines met een totale capaciteit van 25 MW, genoeg om 25.000 huishoudens van stroom te voorzien. Het unieke aan dit project is de WindFloat® technologie, die het mogelijk maakt om de turbines op dieptes van meer dan 40 meter te installeren.

Aan de andere kant van de wereld, in Zuid-Korea, heeft Ocean Winds samen met haar partners een exclusieve licentie verkregen voor de ontwikkeling van het Korea Floating Wind project. Dit ambitieuze project zal een capaciteit van 870 MW hebben, waardoor het een van de grootste drijvende windparken ter wereld wordt.

In het Middellandse-Zeegebied is ENGIE bezig met de ontwikkeling van het EFGL drijvende windproject in Frankrijk. Met een capaciteit van 30 MW zal dit windpark meer dan 50.000 huishoudens van groene stroom voorzien.

 

Floating Wind Korea
Marine_life

Offshore windparken en biodiversiteit

Er zijn twee manieren om offshore windparken te installeren: met vaste funderingen op de oceaanbodem of met drijvende windturbines die aan de zeebodem verankerd zijn. Vaste windparken bestaan al ruim 30 jaar, terwijl drijvende windparken nog nieuw zijn. Deze windparken hebben verschillende effecten op de biodiversiteit. Zo trekken vaste windparken onder water zeedieren aan, wat de biodiversiteit verrijkt. Ook creëren ze gebieden waar vissen kunnen gedijen. Vogels leren meestal om windparken te vermijden, maar zeezoogdieren kunnen gestoord worden door het lawaai tijdens de bouw van vaste windturbines. ENGIE streeft ernaar om de biodiversiteit zoveel mogelijk in stand te houden bij het aanleggen van offshore windparken.

De Wereld van ENGIE

ENGIE is een wereldleider op het gebied van energie en mobiliteit. Meer dan 96.000 ENGIE medewerkers zetten zich dagelijks in voor een groenere toekomst voor ons allemaal. Zo werken we in Nederland aan waterstof, batterijopslag en groen gas

In een reeks artikelen lees je wat ENGIE wereldwijd doet om de energietransitie te versnellen én te verbeteren. We nemen  je mee langs de meest spraakmakende, innovatieve en impactvolle projecten van ENGIE.

Van zonne-energie in Afrika tot elektrisch rijden in Europa en van drijvende windmolens in Korea tot grootschalige batterijopslag in Australië.

Welkom in De Wereld van ENGIE.

ENGIE Research and Development