Nieuws

Zijn zonnepanelen nog wel rendabel?

Zonnepanelen: jarenlang de eerste maatregelen die mensen namen wanneer zij hun woning wilden verduurzamen. Maar sinds de overheid en energieleveranciers anders omgaan met het terugleveren van stroom, staat de verkoop sterk onder druk. Want is het nog wel rendabel? Daar vertellen we je graag meer over.

Terugleverkosten

Zonnepanelen zijn natuurlijk hartstikke duurzaam. Maar ze zorgen ook voor onbalans op het energienet. Op zonnige dagen ontstaat er namelijk een overschot aan stroom. Hoewel de klant altijd een terugleververgoeding ontvangt voor deze stroom, betaalt de energieleverancier hoge onbalanskosten aan de netbeheerder. Deze kostenpost werd eerder deels doorgerekend aan alle klanten. Dus ook de klanten zonder zonnepanelen. Om dit eerlijk te verdelen hebben inmiddels bijna alle leveranciers terugleverkosten geïntroduceerd. 

Salderen verdwijnt per 2027*

Naast de invoering van terugleverkosten, verdwijnt de salderingsregeling per 2027. Door de salderingsregeling kunnen zonnepaneelbezitters hun verbruik wegstrepen tegen hun opwek. Verbruik jij 1.000 kWh stroom en wek je ook 1.000 kWh stroom op? Dan is je verbruik dus 0 kWh. Vanaf 2027 betaal je apart voor je verbruik en krijg je apart een vergoeding voor je opwek. Dat klinkt heel onzeker, maar er komt wel een regeling voor in de plaats. Door deze regeling krijg jij altijd een redelijke vergoeding voor jouw teruggeleverde stroom. Veel energieleveranciers hebben hun terugleververgoeding de laatste jaren sterk verlaagd. Dit is straks dus verleden tijd.
 
*Het verdwijnen van de salderingsregeling moet nog worden behandeld in de tweede en eerste kamer en is dus nog niet definitief.

Prijzen zonnepanelen historisch laag

Door de populariteit van zonnepanelen, worden er veel zonnepanelen geproduceerd en zijn er veel installateurs. Nu de verkopen afnemen, zijn de prijzen de afgelopen maanden hard gedaald. Daarmee kun je nu voor een historisch lage investering zonnepanelen aanschaffen. 

Wel of niet investeren in zonnepanelen?

Ja, investeren in zonnepanelen lijkt nu misschien wat onzekerder dan een paar jaar terug. Voorheen was het niet gek dat je op je jaarafrekening geld terugkreeg van je energieleverancier. Die tijd is wel voorbij. Maar feit blijft dat zonnepaneleneigenaren een lagere energierekening hebben dan huishoudens zonder zonnepanelen. Het blijft dus ook met deze nieuwe ontwikkelingen een interessante investering die je gemiddeld in 5 tot 10 jaar terugverdient.

Wat kun je zelf doen voor een beter rendement?

Nu de terugverdientijd iets oploopt, ben je misschien opzoek naar manieren om deze weer te verkorten. Door de salderingsregeling was het jarenlang niet zo belangrijk op welke manier je jouw opgewekte stroom inzette. Of je het nu zelf gebruikte of terugleverde aan het net; je kreeg er dezelfde vergoeding voor. Nu je terugleverkosten betaalt en straks niet meer kunt salderen, is het interessanter om jouw opgewekte stroom direct zelf te gebruiken. Schijnt de zon uitbundig? Zet dan je wasmachine of vaatwasser aan. Voor stroom die je direct zelf gebruikt, betaal je namelijk geen terugleverkosten. Zo haal je dus het meeste rendement uit jouw zonnestroom.