Agri PV
Bij ENGIE willen we de leiding nemen in de duurzame verandering om de wereld beter door te kunnen geven aan de volgende generatie. Een mooi voorbeeld van zo’n project is Agri PV. Agri PV is een combinatie van het telen van gewassen en het opwekken van zonne-energie met zonnepanelen.
Voordeel
Met deze combinatie wordt dubbel gebruik gemaakt van de ruimte. Er wordt geen landbouwgrond opgeofferd voor zonnepanelen. In alle regionale Energie Strategieën is men op zoek naar gebieden waar zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Dubbel gebruik staat daarbij hoog in het vaandel. Dit is een hele mooie oplossing hiervoor.
Unieke testopstelling in bedrijfLees hier meer over unieke test in de proefopstelling in Someren en Lierop. Kweker Thwan van Gennip, leverancier teeltsystemen Green Meteor, de onderzoekers van de KU Leuven en ENGIE gaan hier de uitdaging aan om via Agri PV te onderzoeken of ze de zon ‘twee keer kunnen oogsten’.
Heb je vragen over Agri PV? Neem contact op met Rob Kursten: rob.kursten@engie.com
Fruit
Alleen al voor kweek van aardbeien, frambozen en blauwe bessen is er in Nederland zo’n 2500ha in gebruik. Als een deel daarvan voorzien zou kunnen worden van zonnepanelen dan zou dat een enorme impact hebben.
Zachtfruit zoals frambozen (is al een schaduwgewas) blauwe bessen en aardbeien worden nu ook al vaak onder dergelijke stellages gekweekt. Er zit dan folie over om het gewas te beschermen tegen neerslag en vorst. Er wordt warmte vastgehouden waardoor er eerder en later in het seizoen ook vruchten geplukt kunnen worden.
Samenwerking
ENGIE werkt samen met de KU Leuven. Zij hebben o.a. een model ontwikkeld dat de hoeveelheid licht onder de zonnepanelen op de gewassen kan modelleren. In de pilots doen zij ook onderzoek naar de gewasontwikkeling in vergelijking met de traditionele manier van kweken.
ENGIE wil achterhalen hoe de gewassen zich ontwikkelen onder verschillende opstellingen met zonnepanelen. Er is veel interesse is vanuit de teeltwereld, maar ze zijn allemaal op zoek naar voorbeelden en bewijsvoering alvorens besloten wordt het op grote schaal uit te gaan rollen. Testen is dus belangrijk.