Duurzame energiebronnen
Het gemiddelde stroomverbruik onder de Nederlandse consument is gedaald. Volgens Milieu Centraal is het stroomverbruik tussen 2010 en 2019 met maar liefst 15% gedaald. Dit is een goede trend, aangezien er nog veel stroom wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Deze zijn schadelijk voor het klimaat. Ondanks de afname van het stroomverbruik zijn de prijzen van stroom wel gestegen. De oorzaak hiervan is het tekort aan fossiele brandstoffen. Daarom is het tijd om over te stappen op energie dat wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Op deze pagina lees je meer over wat duurzame energie is, welke duurzame energiebronnen er zijn en wat de voordelen zijn van duurzame energie.
Wat is duurzame energie?
Energie is duurzaam als het wordt opgewekt door energiebronnen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Ook is het belangrijk dat de bron herbruikbaar is. Duurzame energie wordt daarom ook wel groene energie of hernieuwbare energie genoemd. Deze energie wordt steeds belangrijker, omdat de fossiele brandstoffen op de wereld opraken. Daarnaast zorgt het opwekken van energie met fossiele brandstoffen voor schade aan het milieu en klimaatverandering. Het is dus hoog tijd om over te stappen op duurzame energie. Deze verandering van energieopwekking uit fossiele brandstoffen naar duurzame energie wordt ook wel de energietransitie genoemd. Waarbij we ook kijken naar nieuwe vormen van energie zoals waterstof energie.
Duurzame energiebronnen
Bij het opwekken van grijze stroom wordt er gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Hierbij worden brandstoffen als aardgas, olie of kolen verbrand om stroom op te wekken. Tijdens dit proces ontstaat er veel CO2 uitstoot. Een overschot van CO2 kan leiden tot klimaatveranderingen. Om deze reden moet er worden overgestapt op duurzame energie. Dit wordt opgewekt met duurzame energiebronnen. Deze bronnen zijn minder schadelijk voor het klimaat en het milieu. De meest belangrijke duurzame energiebronnen in Nederland zijn windenergie, zonne-energie en waterkracht. En we gaan nog een stapje verder. Zo bekijken we bijvoorbeeld hoe met energie uit deze duurzame energiebronnen groene waterstof kunnen maken.
Windenergie
Eén van de meest gebruikte duurzame energiebronnen in Nederland is windenergie. Deze energiebron is zeer krachtig en daarnaast ook erg schoon. De kracht van de wind wordt gebruikt om de wieken van de windturbine in beweging te brengen. Zodra deze beginnen te bewegen wordt deze bewegingsenergie door een generator omgezet in stroom. Bij het opwekken van stroom met windenergie komen dus geen fossiele brandstoffen terug. Windenergie heeft daarom geen CO2-uitstoot. Met één windturbine kunnen 3.000 huishoudens een jaar lang van stroom worden voorzien. Profiteer zelf ook van voordelige windenergie.
Zonne-energie
Een andere veelgebruikte duurzame energiebron in Nederland is zonne-energie. Om zonne-energie om te zetten in stroom wordt er gebruikt gemaakt van zonnepanelen. Deze panelen vangen de zonnestralen op en zetten deze energie om in gelijkstroom. Een omvormer zorgt ervoor dat deze stroom wordt omgezet in wisselstroom. Dit is dezelfde soort stroom die uit je stopcontact komt. Steeds meer Nederlandse consumenten kiezen voor zonnepanelen. Zo kan je tot wel €600 besparen op je energierekening. Daarnaast is het ook nog een stuk beter voor het milieu. Doe de gratis online DakScan en ontdek of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.
Waterkracht
De laatste belangrijke duurzame energiebron is waterkracht. Bij waterkracht wordt er namelijk stroom opgewekt uit stromend of vallend water. Dit gebeurt in een waterkrachtcentrale. Het stromende of vallende water wordt via een waterturbine omgezet in stroom. In Nederland wordt er weinig gebruik gemaakt van waterkracht, omdat hier weinig stromend of vallend water is.
Duurzame energie garantie
Hoe weet je nou of de stroom die jij geleverd krijgt echt duurzaam is? Dit is moeilijk te achterhalen, omdat groene en grijze stroom dezelfde werking hebben. Het wordt alleen op een andere manier opgewekt. Daarom wordt er in Nederland gewerkt met GVO’s (Garantie van Oorsprong). Dit zijn certificaten die de afkomst van de duurzame energie aantonen. Zo is één GVO goed voor duizend kWh aan stroom dat is opgewekt op een duurzame manier. Ook kun je je stroom controleren op het stroometiket van je energiebedrijf. Dit etiket geeft aan welk percentage stroom is opgewekt uit welke bron. Verder geeft het ook aan wat de CO2 uitstoot voor het opwekken van je stroom. Dit etiket ontvang je jaarlijks en anders kun je het terugvinden op de website van je energieleverancier.
Duurzame energie van ENGIE
Ben je van plan om over te stappen naar duurzame energie? Dan ben je bij ENGIE aan het juiste adres. We helpen je graag om te verduurzamen en te besparen.
- Voordelige energieprijzen.
- Standaard 100% groene stroom en CO2-gecompenseerd gas.
- Gratis slimme meter app waarmee je kunt besparen op je energieverbruik.
- Een eigen persoonlijke omgeving om goed overzicht te houden.
- Hulp bij het verduurzamen van je huis via persoonlijk advies of een energiescan.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge