Steeds meer consumenten zijn bewuster bezig met het klimaat en het milieu. Zo pakken mensen vaker de fiets, douchen ze minder lang en zetten ze de verwarming een graadje lager. Dit is een goede ontwikkeling. Ook is er in Nederland een sterke groei te zien in de vraag naar groene stroom. Volgens het ACM (Autoriteit Consument & Markt) koos 80% van de Nederlandse huishoudens in 2021 voor groene stroom. Dit is zo gek nog niet. Naast dat groene stroom beter is voor het milieu, zijn de prijzen ook zo goed als gelijk aan de prijzen van grijze stroom. Op deze pagina lees je meer over groene stroom, duurzame energieleveranciers en hoe je kunt checken of je stroom wel echt zo groen is.
Wat is groene stroom?
Groene stroom is een duurzaam alternatief voor grijze stroom. Deze stroom is namelijk minder vervuilend voor het milieu. Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Energieleveranciers die groene stroom leveren worden daarom ook wel duurzame energieleveranciers genoemd. Een energieleverancier is niet duurzaam wanneer zij grote hoeveelheden grijze stroom levert. Grijze stroom is namelijk schadelijk voor het milieu. Deze stroom wordt opgewekt met de verbranding van fossiele brandstoffen. Denk hierbij aan aardgas, olie of kolen. Tijdens dit verbrandingsproces komt er een grote hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) vrij. Koolstofdioxide komt van nature al voor in de aardatmosfeer en is niet schadelijk. Echter, kan een overvloed van dit gas leiden tot verandering van het klimaat. Deze CO2-uitstoot kan beperkt worden door over te stappen naar een duurzame energieleverancier.
Ontdek het gemak van ENGIE
-
100% Nederlandse groene stroom
-
Inzicht en besparen via gratis energie-app
-
Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0
Energiebronnen duurzame energieleveranciers
Het opwekken van grijze stroom is slecht voor het klimaat en het milieu. Overweeg daarom om je aan te sluiten bij een duurzame energieleverancier. Deze leveranciers leveren stroom dat is opgewekt uit natuurlijke energiebronnen. In Nederland wordt het grootste gedeelte van de stroom opgewekt met behulp van windenergie en zonne-energie. Bij zonne-energie wordt de kracht van de zon via zonnepanelen omgezet in stroom. En bij windenergie wordt de kracht van de wind gebruikt om windturbines in beweging te krijgen. Deze turbines zetten deze beweging om in stroom. Daarnaast zijn er ook nog andere methodes om op een duurzame manier energie op te wekken, zoals waterkracht, biomassa, bodemwarmte en waterstof.
Je kunt ook zelf groene stroom opwekken door zonnepanelen te plaatsen op je woning. Wist je dat je hiermee tot wel 600 euro per jaar mee kunt besparen.
Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?Check je stroom
Groene stroom functioneert hetzelfde als grijze stroom. Het enige verschil is de manier hoe het wordt opgewekt. Het is niet mogelijk om met het blote oog te zien of het stroom uit je stopcontact daadwerkelijk groene stroom is. Er zijn twee manieren om de oorsprong van je stroom te achterhalen:
Bekijk de GvO’s (Garantie van Oorsprong) van de energieleverancier. Dit zijn certificaten die garanderen dat de stroom van de energieleverancier op een duurzame manier is opgewekt. Deze certificaten garanderen de plaats en de bron waarmee de stroom is opgewekt.
Bekijk het stroometiket van het energiebedrijf. Ook op dit etiket is de afkomst van de stroom te zien. Het stroometiket ontvang je jaarlijks. Mocht je deze nog niet hebben ontvangen, dan kun je deze ook terugvinden op de website van je energieleverancier.
Duurzame energie van ENGIE
Wil je overstappen naar een duurzame energieleverancier? Kies dan voor ENGIE. Dit zijn de voordelen als nieuwe klant:
-
Standaard Nederlandse groene stroom en Mix met groen gas
-
Gratis app voor inzicht in je energieverbruik
-
Een overzicht van al je energiezaken in je eigen persoonlijk omgeving
-
Persoonlijk advies bij het verduurzamen van jouw woning
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge