Teruglevering zonnepanelen in app

Zonne-energie opslaan met een thuisbatterij

Veel mensen in Nederland gebruiken zonnepanelen om zelf stroom op te wekken. Deze stroom kan terug worden geleverd aan het energienet of het kan thuis worden opgeslagen. Om stroom thuis op te slaan heb je een thuisbatterij nodig. In België wordt er al veel gebruik gemaakt van deze batterijen. Ook in Nederland wordt het steeds populairder. Wat zijn de mogelijkheden met thuisbatterijen? Wat zijn de kosten? En wanneer zijn thuisbatterijen aantrekkelijk? Je leest het op deze pagina. 

Ja, ik wil advies

Wat is een thuisbatterij?

De thuisbatterij is een accu waarin je de stroom van je zonnepanelen thuis kunt opslaan. Deze batterij is gemaakt van moderne Lithium-Ion-batterijen. Een thuisbatterij bewaart stroom die je niet meteen gebruikt. Je kunt die stroom dan later gebruiken, bijvoorbeeld in de avond of op bewolkte dagen als er weinig stroom wordt opgewekt. Elke thuisbatterij beschikt over een omvormer die de gelijkstroom direct omzet in wisselstroom. Dit is dezelfde soort stroom die uit je stopcontact komt. De combinatie van zonnepanelen en een thuisaccu maken je minder afhankelijk van het energienet energieleveranciers. Je kan stroom zowel opwekken als opslaan. Je maak dan dus veel meer zelf gebruik van de stroom die je opwekt. 

Voordelen thuisbatterij

  • Je slaat opgewekte energie op voor eigen gebruik

  • Je gebruikt minder stroom van het energienet en bespaart op je energierekening

  • Je bent minder afhankelijk van het energienet

  • Je belast het energienet minder

  • Je kan het gebruiken voor noodstroom

Wanneer kiezen voor een thuisbatterij?

Is het verstandig om een thuisbatterij aan te schaffen? Met een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van het energienet. Je hoeft minder stroom af te nemen én levert minder stroom terug. Je terugleverkosten zullen dan ook lager zijn. Teruggeleverde stroom kun je ook nog steeds salderen in Nederland. Een batterij blijft een investering. Al worden de kosten steeds lager. Bekijk goed of een thuisbatterij voor jouw situatie interessant is. Onze energieadviseurs kunnen met jou meedenken en helpen een keuze te maken. 

Persoonlijk energieadvies

Kosten opslaan zonne-energie

De kosten voor een thuisbatterij verschillen per model. De batterijen zijn in verschillende formaten te verkrijgen, van klein tot groot. Dit verschilt van 3 kWh tot 20 kWh aan opslagvermogen. Je kunt soms batterijen ook aan elkaar koppelen. Dan kun je de opslag steeds groter maken. De prijs per kWh opslagvermogen ligt tussen de €650,- en €1.000,-. Een thuisbatterij met 10kWh opslag wordt veel gekozen in Nederland. De techniek van de batterijen wordt steeds beter. Daardoor zakken de prijzen en zullen die in de toekomst misschien nog wel verder dalen. 

Terugleveren van stroom

Opgewekte stroom die je niet gebruikt kun je terugleveren aan het energienet. Andere mensen kunnen die stroom dan gebruiken. In Nederland mag je de teruggeleverde stroom verrekenen met de stroom die je verbruikt. Salderen noemen we dat. Het is niet zeker hoe lang je nog kunt salderen.  Steeds meer energieleveranciers vragen ook een bedrag voor de teruggeleverde stroom. Dit worden vaak terugleverkosten genoemd. 

Koppel blij in tuin

Interesse in een thuisbatterij?

Er is steeds meer mogelijk. Ontdek of een thuisbatterij voor jouw situatie geschikt is. Laat je gegevens achter en we zoeken een partner bij jou in de buurt. Onze partner neemt dan contact met je op om meer te vertellen over de thuisbatterij. Je zit nergens aan vast. Helaas vallen Zeeland en de Waddeneilanden buiten ons bereik.