Steeds meer Nederlandse huishoudens nemen stroom af met een groen label. Vind jij het milieu belangrijk, dan is groene stroom misschien ook wel wat voor jou. Bij het afsluiten van een energiecontract kan je kiezen tussen groene of grijze stroom. Volgens de cijfers van de Autoriteit Consument & Markt kozen 80% van de Nederlandse consumenten in 2021 voor groene stroom. Dit is niet gek. Het is beter voor het milieu en de prijzen zijn bijna gelijk aan de prijzen van grijze stroom. Wat is groene stroom? Waar komt groene stroom vandaan? Hoe kan je zien of je stroom wel echt groen is? Je leest het op deze pagina.
Wat is groene stroom?
Groene stroom is stroom dat wordt opgewekt uit natuurlijke energiebronnen. Aangezien deze bronnen onuitputtelijk zijn, is groene stroom milieuvriendelijker dan grijze stroom. Later in dit artikel wordt er dieper ingegaan op deze onuitputtelijke energiebronnen. Grijze stroom is stroom dat wordt opgewekt met de verbranding van fossiele brandstoffen. Voorbeelden van fossiele brandstoffen zijn aardgas, aardolie en steenkool. Tijdens het verbrandingsproces van fossiele brandstoffen komt CO2 vrij. Dit is schadelijk voor het milieu. Hoog tijd om dus over te stappen naar groene stroom.
Samen maken we Nederland groener
-
Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas
-
Inzicht en besparen via gratis energie-app
-
Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0
Hoe wordt groene stroom opgewekt?
Bij grijze stroom worden fossiele brandstoffen verbrand om stroom op te wekken. Het verbrandingsproces hiervan is erg schadelijk voor het milieu. Groene stroom wordt opgewekt met duurzame, onuitputtelijke energiebronnen. Om deze stroom op te wekken wordt er gebruik van verschillende bronnen. Dit zijn de drie meest voorkomende energiebronnen voor groene stroom:
Windenergie
Eén van deze energiebronnen die gebruikt wordt voor groene stroom is windenergie. Dit is een krachtige bron die daarnaast ook nog erg schoon is. Bij windenergie wordt er gebruik gemaakt van de kracht van de wind. Om deze wind om te zetten wordt er gebruik gemaakt van windturbines. Vroeger ook wel windmolens genoemd. Wanneer de wieken van de windturbine beginnen te draaien ontstaat er beweging. De generator in de windturbine zet deze bewegingsenergie om in stroom. Hierbij komen dus geen fossiele brandstoffen te pas. Windenergie is daarom een veelgebruikte manier om groene stroom op te wekken. Leuk weetje, één windmolen levert genoeg energie om 3000 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.
Bereken je maandbedrag voor groene stroomZonne-energie
Een andere belangrijke duurzame energiebron voor groene stroom is de zon. Om stroom te winnen uit zonlicht wordt er gebruik gemaakt van zonnepanelen. Deze panelen bevatten zonnecellen. Deze cellen zijn gemaakt van materiaal om stroom te geleiden wanneer er licht op valt. Zodra er zonlicht schijnt op deze cellen ontstaat er gelijkstroom. Deze stroom is niet direct te gebruiken. Een omvormer zorgt ervoor dat deze stoom wordt omgezet in wisselstroom. Wisselstroom is dezelfde soort stroom als de stroom die uit jouw stopcontact komt. In Nederland wordt er al veel gebruik gemaakt van zonnepanelen. Naast dat het beter is voor het milieu, bespaar je ook op je energierekening. Deze besparing kan oplopen tot wel €600,- per jaar. Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?
Waterkracht
Bij waterkracht wordt er stroom opgewekt uit stromend of vallend water. Om deze stroom op te wekken wordt er gebruik gemaakt van waterturbines. De kracht van het water zorgt ervoor dat de turbine in beweging komt. De generator in deze turbine zorgt ervoor dat de draaibeweging wordt omgezet in stroom. Vervolgens gaat deze stroom naar de omvormer om het op de juiste spanning te brengen. Als dit is gebeurd, is deze stroom klaar om aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Vanwege het vlakke landschap, wordt er in Nederland nauwelijks groene stroom uit waterkracht opgewekt.
Hoe weet is of mijn stroom wel groen is?
Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. De stroom die uiteindelijk uit je stopcontact komt is hetzelfde als grijze stroom, alleen de manier waarop het wordt opgewekt verschilt. Hoe weet je dan of je stroom wel echt groen is? In Nederland wordt er gewerkt met Garanties van Oorsprong (GvO’s). Dit zijn certificaten die garantie bieden van de bron en plaats waar de stroom is opgewekt. Het garandeert dat de stroom op een groene manier is opgewekt. Daarnaast kun je kijken op het stroometiket van jouw energiebedrijf. Op dit etiket is te zien wat de afkomst van jouw stroom is. Heb je dit etiket nog niet ontvangen, dan kun je het ook terug vinden op de website van jouw energieleverancier.
Altijd groene stroom uit Nederland
Ben jij van plan om over te stappen naar groene stroom? Kies dan voor ENGIE. De stroom die wij bij jou thuis leveren is groen opgewekt. Wij hebben onze eigen windmolens- en zonneparken die groene stroom produceren. Momenteel hebben wij al 34 energiebronnen in Nederland. Hoe meer mensen voor onze groene energie kiezen, hoe meer groene stroom wij kunnen opwekken. Samen kunnen we zorgen voor een duurzaam Nederland.
Vind je duurzaamheid belangrijk, maar wil je niet teveel betalen? Dan ben je bij ENGIE aan het juiste adres. Bij ENGIE voorzien we onze klanten altijd 100% met groene stroom uit Nederland en CO2-gecompenseerd gas tegen scherpe prijzen.
Bereken nu jouw maandbedragBrowserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge