Waterstof energie
Wordt waterstof energie de nieuwe zonne-energie? Waterstof komt bijna overal voor op de aarde. Het is terug te vinden in 70% van alle materie op de aarde. Waterstof is volledig kleur- en geurloos en dus niet met het blote oog te zien. Een groot voordeel van waterstof is dat het overal te winnen valt. Dit maakt het gemakkelijker om op meerdere plekken waterstof om te zetten in energie. Wat is waterstof nou precies? Hoe wordt waterstof energie geproduceerd? En wat zijn de verschillende toepassingen van waterstof energie? Wij vertellen je er meer over op deze pagina.
Wat is waterstof?
Waterstof is een element dat is opgebouwd uit verschillende waterstofatomen. Het komt niet in pure vorm voor op de aarde en het staat er om bekend dat het erg ontvlambaar is. Naast dat het bijna overal voorkomt op de aarde, is het ook het meest voorkomende element in het universum. Waterstof is geen energiebron, maar een energiedrager. Het kan dus energie met zich meedragen, maar produceert geen eigen energie. Deze energie komt pas vrij bij de verbranding van de waterstof. Er zijn verschillende toepassingen waar waterstof voor gebruikt wordt. Deze worden later op deze pagina besproken.
Waterstof energie productie
Waterstof kan niet zomaar gewonnen uit de natuur, het moet namelijk eerst nog gemaakt worden. Dit is een complex proces en hierbij zijn energie en grondstoffen nodig. Er zijn verschillende manieren om waterstof te kunnen maken. Zo kan er waterstof worden gemaakt op een ‘grijze’, ‘groene’ of ‘blauwe’ manier.
Grijze waterstof
Bij het maken van waterstof op een ‘grijze’ manier wordt er gebruik gemaakt aardgas als grondstof en grijze energie voor het productieproces. Tijdens het produceren van de waterstof energie komt er veel CO2 vrij. Je kunt jezelf dus afvragen of waterstof dat op een grijze manier wordt geproduceerd wel zo duurzaam is. Toch is het op dit moment de meest gebruikte methode, omdat het de goedkoopste optie is en het mogelijk maakt om veel te produceren in een korte periode. Volgens Milieu Centraal is bij 80 procent van de waterstof dat in Nederland wordt gemaakt gebruik gemaakt van aardgas
Groene waterstof
Bij groene waterstof wordt er gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen. Als grondstof wordt er gebruik gemaakt van water en voor het productieproces wordt er groene stroom gebruikt. Deze stroom is dus niet opgewekt met fossiele brandstoffen, maar met zonne-energie, windenergie of waterkracht. Met de stroom van deze bronnen worden water en zuurstof met behulp van elektrolyse omgezet in waterstof. Zo kan er op een duurzame manier waterstof energie gemaakt worden. Het nadeel hiervan is dat deze methode erg prijzig is op dit moment.
Blauwe waterstof
Blauwe waterstof is waterstof dat op dezelfde manier als grijze waterstof wordt gemaakt, alleen wordt bij deze methode de CO2 opgevangen en opgeslagen. In plaats dat de CO2 de lucht ingaat wordt het opgeslagen in lege gasvelden of zoutgrotten om later hergebruikt te worden. De nadelen van deze methode zijn dat er altijd een gedeelte van de CO2 ontsnapt en dat het veel energie kost om deze waterstof op te slaan. Dit is één van de meest complexe methodes en wordt daarom nog weinig toegepast in Nederland.
Opslaan van waterstof energie
Er zijn verschillende manieren om waterstof energie op te slaan. De vorm van het waterstof speelt hier een belangrijke rol in. Wanneer het een gasvorm heeft wordt het namelijk anders opgeslagen dan wanneer het een vloeibare vorm heeft. Zo wordt waterstofgas opgeslagen in hogedrukvaten. Wanneer er een grote hoeveelheid gas moet worden opgeslagen, kan het worden opgeslagen in oppervlaktes, zoals lege gasvelden of zoutgrotten. Daarnaast kan waterstof ook worden opgeslagen als vloeibare vorm. Hiervoor moet het wel eerst afgekoeld worden tot onder de -252°C. Een voordeel hiervan is dat er meer vloeibare waterstof in een opslagvat gaat dan gas, alleen gaat er wel veel energie verloren aan het koelingsproces.
Toepassingen van waterstof
Waterstof kan op verschillende manieren worden gebruikt. Zo kan het gebruikt worden om grote hoeveelheden energie op te slaan en te transporteren. Verder kan het ingezet worden om industriële processen te verduurzamen, duurzame energie op te wekken, gebouwen te verwarmen en het kan als brandstof gebruikt worden voor voertuigen. Op dit moment wordt het ook al veel gebruikt als grondstof voor het maken van chemische producten. De prijzen voor waterstof liggen momenteel erg hoog. Hierdoor wordt er vaak voor alternatieven gekozen.
Voor- en nadelen waterstof energie
Op deze pagina zijn al meerdere voor- en nadelen van waterstof energie aan bod gekomen. Hieronder is een volledig overzicht van deze voor- en nadelen te zien.
Voordelen waterstof
- Waterstof biedt de mogelijkheid om een grote hoeveelheid energie op te slaan.
- Weinig energieverlies bij opslag voor een langere periode.
- Het kan de transportsector en industriële processen verduurzamen.
- De opslag van waterstof kan dienen als buffer voor periodes wanneer het aanbod van groene energie lager is.
Nadelen waterstof
- Het kost veel energie en geld om waterstof te produceren en op te slaan.
- De productie van groene waterstof is ingewikkeld en kost veel geld, waardoor het voordeliger is om grijze waterstof te produceren.
- Het bestaande gasnet zal moeten worden aangepast om waterstof te kunnen transporteren.
Waterstof initiatieven van ENGIE
Bij ENGIE blijven we ons verdiepen in de mogelijkheden en inzet van waterstof door bijvoorbeeld deel te nemen in HyNetherlands, een groene waterstofketen in het noorden van Nederland, de productie van waterstof bij Neste in Rotterdam en hebben we meegewerkt aan het eerste waterstof tankstation in Nijmegen en de allereerste waterstof trein van Nederland. Zo blijven we investeren in een groener en duurzamer Nederland.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge