Alles over groene waterstof
Waterstof kan een belangrijke rol gaan spelen op verschillende duurzaamheids vlakken, zoals de verduurzaming van industriële processen, verduurzaming van de transportsector en bij het opwekken van energie. Een groot voordeel van waterstof is dat het bijna overal op de aarde voorkomt en dus onuitputbaar is. Daarnaast is het ook op een duurzame manier te maken. Wanneer waterstof op een duurzame manier wordt opgewekt, wordt het ook wel ‘groene waterstof’ genoemd. Op deze pagina vertellen wij je meer over deze waterstof, hoe het wordt opgewekt en wat de toekomst van groene waterstof is.
Dit moet je weten over waterstof
Voordat we dieper ingaan op groene waterstof, is het goed om meer te weten over waterstof. Het is namelijk één van de meest voorkomende elementen op de aarde. Het komt terug in bijna alle materie in het heelal. Waterstof is opgebouwd uit waterstofatomen en het is niet met het blote oog te zien, te voelen of te ruiken. Verder functioneert het als energiedrager en niet als energiebron. Het wekt dus geen energie op, maar het draag energie met zich mee. Deze energie komt vrij bij verbranding. Er zijn verschillende manieren om waterstof te maken, zoals het opwekken van grijze waterstof, blauwe waterstof en groene waterstof. Op deze pagina gaan we dieper in op het opwekken van groene waterstof.
Productie van groene waterstof
Het produceren van waterstof is een ingewikkeld proces. Waar fossiele brandstoffen uit de natuur gewonnen kunnen worden, moet waterstof nog gemaakt worden. Voor de productie van waterstof zijn er energie en grondstoffen nodig. Er zijn verschillende methodes om waterstof te maken, bijvoorbeeld met behulp van fossiele brandstoffen of duurzame energiebronnen.
Het maakt niet uit welke methode er wordt gebruikt, het eindproduct, oftewel de waterstof zal altijd hetzelfde zijn. De meest duurzame optie is groene waterstof. Groene waterstof is waterstof dat op een duurzame manier gemaakt wordt. Bij dit productieproces wordt er gebruik gemaakt van groene energiebronnen, zoals energie van zonnepanelen of windmolenparken. Deze energie wordt gebruikt om water (H₂O) via elektrolyse op te splitsen in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Het nadeel van deze methode is dat het veel energie kost, meer dan bij de andere methodes. Om deze reden wordt er op dit moment nog veel waterstof op een ‘grijze’ manier geproduceerd.
Voordelen groene waterstof
- Er komt geen CO2 vrij bij het produceren van groene waterstof
- Kan gebruikt worden als duurzame brandstof voor voertuigen
- Volledig opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen
- kan bijdragen aan de verduurzaming van industriële processen
De toekomst van groene waterstof
Groene waterstof heeft potentie om bij te dragen aan de verduurzaming van onder andere de energie-industrie, verschillende industriële processen en de transportsector. Het is namelijk een duurzaam alternatief voor de huidige fossiele brandstoffen, het kan voor verschillende dingen worden toegepast en het is gemakkelijk om te gebruiken. Deze waterstof biedt dus kansen voor de toekomst. Om te kunnen concurreren met andere duurzame alternatieven, zoals bijvoorbeeld elektrische voertuigen, zullen de prijzen van elektrolyse-technologie en de prijzen voor groene stroom moeten gaan dalen in de toekomst.
Waterstof initiatieven van ENGIE
Bij ENGIE blijven we ons verdiepen in de mogelijkheden en inzet van waterstof door bijvoorbeeld deel te nemen in HydroNetherlands, een groene waterstofketen in het noorden van Nederland, de productie van waterstof bij Neste in Rotterdam en hebben we meegewerkt aan het eerste waterstof tankstation in Nijmegen en de allereerste waterstof trein van Nederland. Zo blijven we investeren in een groener en duurzamer Nederland.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge