Zelf energie opwekken met zonnepanelen

Besparen of opwekken?

De energieprijzen zijn flink toegenomen in het afgelopen jaar. Veel Nederlandse consumenten hebben dit gevoeld in hun portemonnee. Hoe zorg je nou voor een lagere energierekening? Dit kan op twee manieren. Zo kan je besparen op je energieverbruik door je woning te isoleren of je kunt je eigen energie gaan opwekken. De ideale situatie is wanneer je een goed geïsoleerd huis hebt die alleen nog maar gebruik maakt van zelf opgewekte energie. Op deze pagina gaan we dieper in op wat energie is, welke energiebronnen er zijn, hoe je zelf energie kunt opwekken en wat de voordelen zijn van zelf je energie opwekken.

Zelf opwekken

Je kunt er ook voor kiezen om zelf je energie op te wekken. Hiermee bespaar je op je energierekening en het is beter voor het milieu. Je kunt zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler of een windmolen. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Energie opwekken met zonnepanelen

Het investeren in zonnepanelen wordt steeds populairder. Maar hoe werken zonnepanelen nou? Zonnepanelen bevatten zonnecellen. Deze cellen zijn gemaakt van een materiaal dat stroom geleidt als er licht op valt. Deze stroom wordt via een omvormer omgezet in wisselstroom. Dit is dezelfde soort  stroom die uit je stopcontact komt. Dit is een veelgebruikte manier in Nederland om zelf je stroom op te wekken. Zo kan je tot wel €600 besparen op je energierekening. Benieuwd of jouw dak geschikt is? Doe dan onze gratis DakScan.

Image

Energie opwekken met warmtepompen

Een andere manier om zelf energie op te wekken is door een warmtepomp te installeren. Een warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht, grond of water en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Het is dus een milieuvriendelijke manier voor het verwarmen van je huis en warm water. Met een volledige elektrische warmtepomp heb je geen hr-ketel meer nodig. Ook kun je kiezen voor een hybride warmtepomp. Hierbij combineer je de warmtepomp met een hr-ketel. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning?

Warmtepomp

Energie opwekken met een zonneboiler

Met een zonneboiler kun je water opslaan en opwarmen door gebruik te maken van zonne-energie. Bij deze methode wordt een zonnecollector op het dak van je woning geplaatst. Deze vangt het zonlicht op en verwarmt hiermee het water. Een zonneboiler is dus een duurzaam alternatief voor aardgas. Naast dat je hiermee op je kosten bespaart, draag je ook bij aan een beter milieu. Hoe meer warm water je gebruikt, hoe voordeliger het is om een zonneboiler te laten installeren.

Energie opwekken met een windmolen

Windenergie wordt vaak geassocieerd met grote windmolenparken, maar het kan ook op kleine schaal. Zo kun je energie opwekken met een windmolen op je eigen dak of in je tuin. Bij deze methode wordt de kracht van de wind gebruikt om de windmolen in beweging te brengen. Deze beweging wordt vervolgens via een generator omgezet in stroom. Het voordeel van een windmolen is dat het altijd stroom genereert als het voldoende waait. Je bent dus niet afhankelijk van de zon. Een windmolen heeft ook verschillende nadelen, zoals hoge aanschafkosten, onderhoudskosten en geluidsoverlast.

Voordelen van zelf energie opwekken

  • Een lagere energierekening

  • Beter voor het milieu en het klimaat

  • Verhoogt de waarde van je woning

  • Ontvang tot wel 30% subsidie in 2023

Ontvang persoonlijk advies Bekijk onze energieproducten

Maar wat is energie eigenlijk?

We gebruiken dagelijks energie in verschillende vormen om iets in beweging te brengen, te verlichten of te verwarmen. De energie die bij de Nederlandse consument wordt geleverd zijn gas en stroom. Deze energievormen zijn makkelijk om te zetten in warmte, geluid en licht. Daarom worden gas en stroom wereldwijd gebruikt. Een andere benaming voor stroom is elektriciteit. Dit is een vorm van energie dat geproduceerd wordt door de beweging van elektronen. Stroom kan op twee manieren worden opgewekt, namelijk met fossiele brandstoffen of met groene energiebronnen. Stroom dat met groene energiebronnen wordt opgewekt wordt ook wel groene stroom genoemd. Gas is een fossiele brandstof dat wordt gewonnen uit de bodem van de aarde. Dit wordt voornamelijk gebruikt voor warm water, het verwarmen van de woning en om te koken. Zowel stroom dat is opgewekt met fossiele brandstoffen als gas zijn schadelijk voor het milieu. Stap daarom over op groene stroom. Dit is duurzamer en minder schadelijk voor het klimaat en het milieu.

Energiebronnen

Energie kan op verschillende manieren worden opgewekt. Zo kan energie worden opgewekt met fossiele brandstoffen of met groene energiebronnen. Bij het opwekken van energie met fossiele brandstoffen komt er een grote hoeveelheid CO2 vrij tijdens het verbrandingsproces. Dit is schadelijk voor het milieu en zorgt voor klimaatverandering. Groene energiebronnen zijn hernieuwbaar en daarom een duurzaam alternatief voor energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Fossiele brandstoffen

Fossiele brandstoffen zijn ontstaan uit versteende resten van planten en dieren. Met de verbranding van deze brandstoffen kan er energie worden opgewekt. Zoals eerder aangegeven is dit verbrandingsproces zeer vervuilend en zorgt het voor veel CO2 uitstoot. De meest voorkomende fossiele brandstoffen die gebruikt worden bij het opwekken van energie zijn aardgas, aardolie en steenkool.

Groene energiebronnen

Voor het opwekken van groene stroom wordt er gebruik gemaakt van groene energiebronnen. Dit zijn natuurlijke energiebronnen die onuitputtelijk zijn. Deze bronnen zijn minder vervuilend en daarom beter voor het milieu en het klimaat. De meest voorkomende groene energiebronnen zijn windenergie, zonne-energie en waterkracht.

Image

Zelf energie opwekken met ENGIE

Nu je weet waar energie vandaan komt en hoe je het kunt opwekken, kun je beginnen met het opwekken van je eigen energie. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Past een warmtepomp bij mijn woonsituatie? Wij helpen je graag met persoonlijk advies en passende oplossingen. Gaat jouw voorkeur meer uit naar groene stroom van een energieleverancier? Ook dan ben je bij ENGIE aan het juiste adres. De stroom die wij bij jou thuis leveren is 100% groen en afkomstig uit Nederland. Zo hebben wij op dit moment meer dan 34  windmolens- en zonneparken door heel Nederland. Ben je benieuwd hoeveel je betaalt voor groene stroom en Mix met groen gas van ENGIE?