Image

EED-audit: wat betekent dit voor uw bedrijf?

In de huidige markt is inzicht in energieverbruik en -kosten cruciaal voor bedrijven, vooral in het kader van de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). Voor organisaties onder de EED geldt een auditplicht die helpt om inefficiënties in energieverbruik te identificeren en te verbeteren. Wil je meer weten over de EED-audit en hoe deze jouw bedrijf kan ondersteunen? Lees verder!

Wat is een EED-audit?

Een EED-audit is een uitgebreide evaluatie van het energieverbruik van een bedrijf. Tijdens een audit worden onder andere de processen, apparatuur en gebouwen onder de loep genomen. Hieruit volgt een rapport dat inefficiënties in kaart brengt en aanbevelingen doet voor verbetering. Dit helpt niet alleen om kosten te verlagen, maar draagt ook bij aan de duurzaamheid van het bedrijf en ondersteunt de naleving van de CSRD-richtlijn.

Image

Voor wie geldt de EED-auditplicht?

Volgens de Europese uitgangspunten is een bedrijf verplicht een EED-audit uit te voeren als het voldoet aan een van de twee volgende punten:

  • Er meer dan 250 fulltime werknemers werkzaam zijn
  • Een omzet heeft van meer dan vijftig miljoen en daarnaast een jaarlijks balanstotaal van meer dan drieënveertig miljoen, inclusief partnerondernemingen en verbonden ondernemingen.

Bedrijven met een certificering zoals ISO 50001 (een internationale norm voor energiemanagementsystemen) vrijgesteld kunnen zijn van de auditplicht. Deze organisaties hebben al aangetoond dat ze beschikken over een goed ontwikkeld energiebeheer systeem, waardoor zij in staat zijn hun energie-efficiëntie te verbeteren en bij te dragen aan duurzaamheid.

EED, CSRD en GHG-protocol

De inzichten uit een EED helpen een bedrijf te voldoen aan de auditplicht. Daarnaast kunnen deze inzichten ook worden gebruikt voor de CSRD. De CSRD-richtlijn verplicht bedrijven transparant te zijn over hun milieu-impact, inclusief energieverbruik. Daarnaast kunnen de resultaten van de EED-audit ook bijdragen aan het Greenhouse Gas Protocol. Dit protocol helpt bedrijven met het meten van hun broeikasgasemissies. Door dit samen te gebruiken, kunnen bedrijven hun energieverbruik en emissies beter begrijpen.

Landschap windmolens

Stappen voor bedrijven met een auditplicht

Voor bedrijven met een EED-auditplicht is het verplicht om dit eens in de vier jaar te rapporteren bij de Rijksoverheid. Dit kan via de speciale EED-auditplicht pagina. Hier staat ook informatie over alle stappen die genomen moeten worden, waar een bedrijf aan moet voldoen en wat u allemaal in het uiteindelijke rapport kan lezen.

Benieuwd hoe u kunt kunt voldoen aan wet- en regelgeving én kunt verduurzamen? ENGIE werkt samen met diverse partners die u kunnen helpen om inzichtelijk te maken hoe uw bedrijf energie kan besparen. Dit doen zij door het uitvoeren van een energiescan.

Vraag een energiescan aan Ontdek de mogelijkheden