Energiebelasting grootverbruik 2025
Op Prinsjesdag 2024 heeft de regering de belastingplannen voor 2025 gepresenteerd. Hoewel de voorstellen van de regeling nog niet definitief zijn, kunnen we op basis van de plannen een aantal mogelijke veranderingen verwachten rond de energiebelasting. Wat duidelijk is, is dat de energiebelasting een belangrijke rol blijft spelen in het energiebeleid van de overheid, met als doel de verduurzaming van het energieverbruik te stimuleren.
Energiebelasting voor grootverbruikers: wat houdt het in?
De overheid wil dat we zuinig omgaan met elektriciteit en gas. Door middel van de energiebelasting probeert de overheid consumenten en bedrijven te stimuleren hun energieverbruik terug te dringen of om over te stappen op duurzame energiebronnen. De regels rondom de energiebelasting zijn met name belangrijk voor grootverbruikers, aangezien zij de meeste energie verbruiken en energiebelasting hierdoor een groot onderdeel uitmaakt van de energiekosten.
Klimaat-doelstellingen
De Nederlandse overheid houdt zich aan het Klimaatakkoord van Parijs, dat bestaat uit verschillende doelstellingen op het gebied van CO2-reductie. Ook in 2025 heeft dit beleid invloed op de energiebelasting van grootverbruikers. In de voorgestelde belastingplannen staat dan ook dat de tarieven van de energiebelasting op aardgas verhoogd worden om bedrijven met een hoog verbruik te stimuleren om te verduurzamen. Voor deze bedrijven geldt dan ook dat de energiekosten in 2025 waarschijnlijk aanzienlijk zullen stijgen.
Wat staat er in 2025 voor grootverbruikers te wachten qua energiebelasting?
De regering heeft verschillende wijzigingen voorgesteld in de belastingplannen voor 2025. Ook gaan er in 2025 wijzigingen in die de overheid in de afgelopen jaren al heeft aangenomen. We hebben ze hier kort op een rij gezet.
Hierbij is het belangrijk om op te merken dat de voorgestelde wijzigingen op Prinsjesdag 2024 nog niet definitief zijn, de Tweede en Eerste Kamer moeten de plannen nog behandelen.
Voorgestelde wijzigingen belastingplan 2025
- Verlaging van de energiebelasting voor aardgas over de eerste 170.000 m3
- Beëindiging salderingsregeling voor kleinverbruikers per 2027
- Verlaagd tarief voor waterstof (bij energetisch gebruik als vervanger van aardgas) vanaf 2026
- Uitbreiding van de vrijstelling voor elektriciteitsverbruik bij waterstofproductie
Eerder aangenomen maatregelen voor 2025 en daarna
- Verhoging van de energiebelasting voor aardgas over verbruiken hoger dan 170.000 m3
- Afbouw verlaagd tarief energiebelasting Glastuinbouwsector tussen 2025 en 2035
- Beperking vrijstelling energiebelasting op aardgas voor elektriciteitsproductie tussen 2025 en 2030 (bijvoorbeeld in een WKK)
- Einde van het verlaagde tarief voor elektriciteit voor laadpalen
Verlaag uw energiekosten
Over iedere kilowattuur elektriciteit en kuub gas die u verbruikt, betaalt u energiebelasting. Hoe hoger uw verbruik, hoe meer energiebelasting u betaalt. Door uw energieverbruik te verlagen, verlaagt u dus direct ook uw energiekosten. Besparen op uw energieverbruik begint met inzicht. Dat kan met een energiescan zoals de EED-audit. Hiermee start u niet alleen met verduurzamen, u voldoet hiermee ook aan wet- en regelgeving.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge