Image

Grootzakelijke energieprijzen 2024

De afgelopen jaren is er veel onrust geweest op de energiemarkt. Voor bedrijven die veel energie verbruiken kan dit veel impact hebben. Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst en blijft u als grootverbruiker goed geïnformeerd over over de ontwikkelingen op de markt? Op deze pagina leest u alles over de energieprijzen in 2024 voor bedrijven. 

Verwachting zakelijke energieprijzen 2024

De energiemarkt is complex en altijd in beweging. De afgelopen jaren heeft de energieprijs flinke stijgingen gezien, maar al sinds 2023 zijn de prijzen wat stabieler. Het is onmogelijk om te voorspellen wat er in de toekomst met de energieprijzen gebeurt, omdat er veel internationale factoren zijn die invloed kunnen hebben. Zoals de levering van gas uit Noorwegen en vloeibaar gas vanuit de Verenigde Staten en Qatar. Ook speelt de ontwikkeling van de olieprijs mee in de bepaling van de energieprijzen en is het weer van invloed. Een strenge winter zorgt bijvoorbeeld voor meer vraag naar gas, waardoor de prijs zal stijgen.

Altijd inzicht in de marktprijzen met de Market Prices App

  • Alle belangrijke energiemarkten bij de hand in 1 app
  • Koersprijzen energie
  • Price alert
  • Altijd op de hoogte van het laatste energienieuws
  • Direct contact met de experts van onze Market Desk

Met de handige Market Prices App heeft u altijd en overal inzicht in actuele gas- en elektriciteitsprijzen van de groothandelsmarkt ICE Endex. U monitort de marktprijzen en kunt daardoor snelle inkoopbeslissingen nemen. Door slimme prijs-alerts in te stellen krijgt u een melding wanneer het door u ingestelde prijsniveau wordt bereikt.

De app is gratis en beschikbaar voor zowel Apple als Android apparaten en smartphones.

Onze zakelijke energietarieven

Benieuwd naar onze actuele zakelijke energietarieven? Wij brengen u graag een op maat gemaakte offerte uit, passend bij uw situatie. Wilt u bijvoorbeeld de zekerheid van een vaste prijs of zit u liever zelf aan de knoppen om te bepalen wanneer u uw elektriciteit en gas inkoopt? Vraag nu een offerte aan en ontdek wat ENGIE voor uw bedrijf kan betekenen.

Ondernemersdesk ENGIE Marcia

Opbouw van uw zakelijke energiekosten

Om een goed beeld te krijgen van grootzakelijke energieprijzen, is het goed om te weten uit welke onderdelen de energiekosten voor bedrijven zijn opgebouwd:

  • Leveringskosten: U betaalt leveringskosten aan uw energieleverancier voor iedere kWh elektriciteit en m3 gas die u verbruikt. Afhankelijk van uw type energiecontract staan de leveringskosten voor langere tijd vast of zijn deze afhankelijk van de actuele energieprijzen.
  • Netwerk- en meetdienstkosten: Voor het gebruik van het elektriciteits- en gasnet betaalt u netwerkkosten aan uw netbeheerder. Deze kosten hangen af van de capaciteit van uw aansluiting en omvatten ook de kosten voor het transport van elektriciteit en gas. Daarnaast betaalt u voor meetdiensten, die zorgen voor een werkende energiemeter en het uitlezen ervan. De gegevens worden naar uw energieleverancier gestuurd voor het opstellen van een factuur over uw daadwerkelijke verbruik. Bij kleinverbruikaansluitingen worden deze kosten door uw energieleverancier in rekening gebracht en afgedragen aan de netbeheerder. Heeft u een grootverbruikaansluiting, dan kunt u zelf een contract afsluiten met een meetbedrijf en worden de kosten apart gefactureerd. Ook worden de netbeheerkosten dan rechtstreeks bij u in rekening gebracht door uw netbeheerder.
  • Belastingen en btw: Over uw elektriciteits- en gasverbruik betaalt u energiebelasting en btw aan de overheid. De hoogte van de energiebelasting is afhankelijk van uw jaarverbruik en wordt jaarlijks vastgesteld. Deze belasting betaalt u via uw energieleverancier, die het vervolgens afdraagt aan de overheid. De energiebelasting is bij elke leverancier gelijk.