Image

Nieuwe Energiewet: wat u moet weten

De nieuwe Energiewet is in aantocht en zal de regels en structuren van de energievoorziening in Nederland ingrijpend veranderen. Deze wet, die de huidige Elektriciteitswet en Gaswet vervangt, is ontworpen om de energietransitie te versnellen en het Nederlandse energiesysteem toekomstbestendig te maken. In dit artikel leest u meer over deze nieuwe Energiewet.

Waarom een nieuwe Energiewet?

De huidige energiewetgeving, die stamt uit de jaren rondom de eeuwwisseling, sluit niet langer aan bij de snelle veranderingen in de energiemarkt. De nieuwe Energiewet zorgt voor een duidelijk wettelijk kader dat beter past bij de Europese regels en de behoeften van de moderne energiemarkt. Dit biedt voordelen voor zowel consumenten als bedrijven die willen bijdragen aan de energietransitie.

Windmolen

Wat staat er in de nieuwe Energiewet?

De nieuwe Energiewet is opgebouwd uit zes pijlers die een betaalbaar, betrouwbaar en CO2-arm energiesysteem moet helpen bereiken:

  1. Toekomstbestendigheid van het energiesysteem
    De wet integreert gas en elektriciteit in één wettelijk kader, met duidelijke rollen en verantwoordelijkheden voor alle betrokkenen.
  2. Datagedreven besluitvorming
    U profiteert van verbeterde meetketens dankzij digitalisering en veilige data-uitwisseling via een gegevensuitwisselingsentiteit.
  3. Systemen op orde
    Transmissie- en distributiesysteembeheerders pakken problemen met transportcapaciteit en netcongestie transparant en effectief aan.
  4. Ruimte voor nieuwe marktinitiatieven
    U kunt als actief afnemer energie opwekken en verkopen, en deelnemen aan energiegemeenschappen.
  5. Meer bescherming voor eindafnemers
    De wet biedt extra bescherming aan consumenten, micro-ondernemers en kwetsbare huishoudens.
  6. Toezicht
    De Autoriteit Consument & Markt houdt scherp toezicht, met extra aandacht voor gasveiligheid en gegevensbescherming.

Stand van zaken van de nieuwe Energiewet

De nieuwe Energiewet ligt nu bij de Eerste Kamer ter goedkeuring. Ondanks de brede steun is de ingangsdatum nog niet definitief. De ambitie is om de wet vóór 1 april 2025 in te laten gaan, maar dan moet alles voorspoedig verlopen.Na goedkeuring door de Eerste Kamer zijn er nog een Algemene Maatregel van Bestuur en drie ministeriële regelingen nodig om de wet in te voeren. De ambitie Hoewel de invoering van de wet dus vrijwel zeker is, is de exacte ingangsdatum nog niet met zekerheid aan te geven.

Image