Blog

April doet wat het wil: vele records gesneuveld

De afgelopen maand liet zien dat er geen pandemie nodig is om de markt op zijn kop te zetten. Record na record sneuvelde in april 2021. De prijsniveaus van verschillende energiebronnen schoten omhoog. Hoog tijd om terug te blikken naar de oorzaken, en om vooruit te kijken zodat je je inkoopstrategie kunt aanscherpen!

Koudste april in tijden

Gemiddeld was de temperatuur volgens het KNMI de afgelopen maand 6,7 graden. Dat is ruim 3 graden kouder dan ‘normaal’ - het grootste verschil met de normale temperatuur sinds 1917! Er viel ook flink wat meer sneeuw dan gebruikelijk. Hoewel het niet de koudste aprilmaand ooit was, maakten we dit jaar de koudste april mee sinds 1986.

De lage temperaturen zorgden uiteraard voor een fikse stijging in het Nederlandse gasverbruik. Normaliter begint rond april de periode waarin de Nederlandse gasbuffers weer worden aangevuld, maar door de lage temperaturen is hier dit jaar geen sprake van geweest. De gasvraag in april 2021 was 35% hoger dan het aprilgemiddelde sinds 2018. De residentiële gasvraag lag zelfs 61% hoger.

De zon zet de markt op z’n kop

De eerste helft van april was koud. De tweede helft van de maand was er volop zon, met gemiddeld zo’n 30 zonuren meer dan gebruikelijk. Op Maandag 26 april sneuvelde er zelfs een opwekrecord: op het hoogtepunt was de opwek van zonne-energie 8,19 GW - goed voor circa 63% van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag. Daarbij valt de 1GW, die een overgebleven Nederlandse kolencentrale gemiddeld opwekt, bij in het niet.

Natuurlijk is dit een momentopname, maar het geeft wel aan wat we in de toekomst kunnen verwachten op de markt. Naarmate de opwekcapaciteit groeit, neemt ook de invloed van zonne-energie op prijsontwikkelingen toe. We zullen steeds vaker zien dat de traditionele peak- en off-peak-prijzen ‘van plaats verruilen’: midden op de dag wordt elektriciteit een stuk goedkoper.

Emissierechten stuwen energieprijzen op

Tenslotte schoten ook de CO2-emissieprijzen door het dak en bereikten in april een all-time hoogterecord. Waar we begin dit jaar nog te maken hadden met emissieprijzen rond de €30/ton, flirten we momenteel met prijzen rond de €50/ton! In april alleen al stegen de prijzen met 17%. Ook als we kijken naar de baseload van 2022 liggen de prijzen ongeveer 10% hoger.

Er waren genoeg tekenen aan de wand. Het Parijs-akkoord van 2015 dwingt Europese overheden tot maatregelen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Eind 2020 werd al geadviseerd om de reductiedoelstellingen aan te scherpen van 40% tot 55%. In april is dit advies wet geworden.

Dit betekent dat we meer overheidsprikkels kunnen verwachten om de CO2-uitstoot te verminderen. En het sterkste wapen in het arsenaal is het emissiehandelssysteem. Dit moet worden bijgesteld, wil de EU de klimaatdoelstellingen halen. Hervorming van dit systeem staat daarom voor juni dit jaar op de agenda.

Verdere prijsstijgingen liggen dus voor de hand. Het is dan ook geen verrassing dat speculanten hierop inspelen, waarmee ze deze prijsopleving versnellen.

The trend is not your friend

We zijn de afgelopen maanden beland op een punt waar eerdere verwachtingen moeten worden bijgesteld. De prijzen van CO2, elektra en gas kunnen gedurende het jaar blijven stijgen, en de vraag is nu hoe je hiermee om moet gaan. Vastleggen of afwachten? Deze afweging is voor iedere onderneming anders en afhankelijk van reeds ingenomen posities, maar hoe dan ook geldt dat de huidige prijstrends niet naar beneden wijzen.

Ondanks dat er altijd risico’s overblijven, kun je niet te lang tegen de stroom blijven inzwemmen wanneer prijzen zoals nu blijven stijgen. Je moet op een gegeven moment denken aan defensieve aankopen, om je blootstelling aan de markt te reduceren.

Wanneer is dat ideale inkoopmoment voor jouw onderneming? Dat kun je samen met de experts van de ENGIE Market Desk ontdekken. Wij houden de markt nauwkeurig in de gaten en bieden maatadvies zodat je, afhankelijk van je doelstellingen en risicoprofiel, optimaal rendement kunt halen uit je energie-inkoop.

Meer weten? Vraag hier een vrijblijvend gesprek aan.