Blog

Goed energienieuws met een donker klimaatrandje

Wintersportfanaten werden in januari geconfronteerd met groene pistes. Hier in Nederland kunnen dikke truien voorlopig in de kast blijven liggen. Kortom, van een koude winter is tot dusver geen sprake. En dat is goed nieuws voor de energieprijzen.

 
blog_chris_horizon

Gasprijs fors gedaald

Met name de gasprijzen zijn fors gedaald. De gasprijs voor levering in februari is de afgelopen maand gedaald van 150 naar de 65 €/MWh. Dat is voor een groot deel veroorzaakt door uitzonderlijk zacht winterweer. Deze winter is volgens het KNMI de warmste sinds het begin van de metingen in 1901. Het weer was zelfs zo mild dat gasbergingen in Noord-West Europa konden worden bijgevuld – een fenomeen dat niet bepaald vaak voorkomt in de winter. Deze milde winter zorgt ervoor dat de oververhitte gasprijzen van het afgelopen jaar afkoelen. Het risico op fysieke tekorten is drastisch afgenomen.  Voor de winter werden de prijzen ondersteund door onzekerheid over het stookseizoen, maar nu het ‘mee lijkt te vallen’, stijgt het vertrouwen op de markt. En bij vertrouwen dalen de prijzen.

Investeringen in de LNG-infrastructuur beginnen zich ook uit te betalen. Europa heeft in 2022 de LNG-importen al flink opgevoerd, maar de importcapaciteit was nog een bottleneck. Inmiddels is de eerste van vijf geplande Duitse LNG-terminals (in Wilhelmshaven) in gebruik. Aan de aanbodzijde kunnen we meer LNG  verwachten uit de VS nu de herstelwerkzaamheden zijn afgerond aan de Freeport-terminal, goed voor 20% van de totale Amerikaanse exportcapaciteit.

Tot slot blijven vraagreductie en -destructie keer op keer verrassen. In Nederland telt de vraagreductie (efficiënter verbruik en milde temperaturen) plus de vraagdestructie (bedrijvigheid, gesloten fabrieken/productielijnen) op tot wel 25% minder gasverbruik vergeleken met normale niveaus.

Meevallers voor elektriciteitsprijzen

Naast de gasprijzen zien we ook lagere elektraprijzen. Daar waar de elektriciteitsproductie van waterkrachtcentrales en Franse kerncentrales vorig jaar flink tegenviel, begint 2023 met een aantal meevallers. Een van de meest gunstige denkbare winterscenario’s lijkt zich nu voor te doen.


Windmolenparken produceren volop door de nogal winderige start van 2023. Ook is er verbetering zichtbaar in de beschikbaarheid van Franse kerncentrales: met 75% is de capaciteit op het hoogste niveau sinds begin vorig jaar. Deze beschikbaarheid komt weliswaar later dan gedacht, maar zorgt hoe dan ook voor minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals gas en kolen. Dat scheelt miljoenen kuubs dan wel tonnen aan benodigde brandstof.

 
Image

Niet te vroeg juichen

De gasprijzen van dit moment zijn vergelijkbaar met de prijzen vóór de Russische invasie van Oekraïne. Met elke warme winterdag die verstrijkt neemt de kans toe dat Europa met significante hoeveelheden gas nog in de bergingen de lente zal halen. De Europese gasbergingen zijn op dit moment maar liefst 20% voller ten opzichte van de jaren 2016-2022. De uitdaging om ze gedurende de aanstaande zomermaanden weer te vullen lijkt steeds meer te overzien. Maar we mogen niet te vroeg juichen.
Blog chris winter

Kan het nog mis gaan?

Koudegolven in februari en maart kunnen nog flinke happen uit de buffers nemen. Ook doet april wat het wil, zoals we vorig jaar zagen. En laten we wel wezen, deze warme winter is momenteel dan wel fijn voor de energiemarkt, maar is bijzonder zorgelijk voor het klimaat. Bovendien kan het gebrek aan sneeuwval in de Alpen nog een lelijk staartje krijgen. Alles wat er nu niet aan sneeuw valt, heeft de rest van het jaar effect op de elektriciteitsproductie uit waterkracht (normaliter goed voor zo’n 17% van de Europese elektraproductie).

Tot slot is het eerder omschreven lagere gasverbruik deels het gevolg van de extreem hoge gasprijzen van het afgelopen jaar. Nu de prijzen weer dalen, kunnen bijvoorbeeld eerder afgeschaalde productieprocessen bij een bepaald prijsniveau weer rendabel worden, met een hogere gasvraag en -prijs als gevolg. De Europese gasprijs heeft een dusdanige uitglijder gemaakt dat deze nu zelfs onder de Aziatische gasprijs is komen te liggen. Dit zou ertoe kunnen leiden dat LNG-leveringen gaan uitwijken naar Aziatische havens. Zakt de prijs nóg verder, dan kunnen gascentrales rendabeler worden dan kolencentrales – met een verhoogde gasvraag en -prijs tot gevolg.

Ondanks deze kanttekeningen is het na een jaar van tegenvallers weer eens fijn om 2023 te kunnen beginnen met enkele meevallers. Of dit gunstige scenario zich blijft voortzetten, moet nog blijken. Wil je dus op de hoogte blijven van de meest recente ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse Marktupdate, of gebruik de ENGIE Market Prices app voor actueel inzicht in marktontwikkelingen.