Image
Blog

Trump is terug – “drill, baby, drill” ook?

Chris Guth - Market Desk Analist - donderdag 7 november 2024

Terwijl Donald Trump zijn terugkeer in het Witte Huis aan het voorbereiden is, vraagt de wereld zich af wat zijn presidentschap de komende jaren voor impact zal hebben op het wereldtoneel. Amerikaanse presidentsverkiezingen worden wereldwijd op de voet gevolgd. De uitkomst heeft immers niet alleen grote gevolgen voor de VS, maar ook voor de rest van de wereld. De Verenigde Staten zijn een zwaargewicht op zowel economisch, geopolitiek en militair vlak, maar ook in de energiesector. Dat laatste is voor ons als energiemarktanalisten natuurlijk van essentieel belang.

De invloed van de VS op de Europese gasmarkt

Europa heeft haar afhankelijkheid van Russisch gas verruild voor een afhankelijkheid van LNG, dat na de energiecrisis in 2022 de belangrijkste bron van gas is geworden voor ons continent. Inmiddels komt de helft van Europese vloeibare gasimporten uit de VS. Je kan dus wel stellen dat Europa de energiecrisis heeft weten te doorstaan dankzij LNG uit de VS. De vraag is nu of Trump ons hier vaak aan zal herinneren, of onze afhankelijkheid zelfs als pressiemiddel gaat inzetten. Het zal niet de eerste keer zijn dat hij dreigt met economisch wapengekletter.

Los van Trump’s buitenlandbeleid zal de Amerikaanse LNG-sector zeer waarschijnlijk de wind in de rug krijgen onder zijn bewind. Trump wordt breed gezien als “fossiel-vriendelijk” en als ontkenner van klimaatverandering. “Drill, baby, drill”, was een populaire leus tijdens zijn verkiezingscampagne. De kans dat Trump Trump de fossiele sector zal dwarsbomen, lijkt dan ook bijzonder klein. De kans is juist groot dat hij de teugels laat vieren. Neem de tijdelijke stop die president Biden onlangs heeft gezet op vergunningsverleningen van nieuwe LNG-projecten om de impact op economie en klimaat hiervan nader te onderzoeken. Dit beleid zal vermoedelijk snel door Trump worden teruggedraaid.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

Ontwikkeling van het gasaanbod

Het aanbodplaatje ziet er onder Trump daarom in principe rooskleurig uit, met een sterke verwachte toename van de LNG-exportcapaciteit in zijn aanstaande termijn. Maar indirect kan zijn overwinning tóch flinke opschudding teweeg brengen wat betreft energievoorziening. Dat heeft alles te maken met de vraag of de VS de militaire en financiële steun aan Oekraïne zal voortzetten in de strijd tegen Rusland, of juist druk zal uitoefenen en aansturen op het beëindigen van de oorlog – met mogelijk onwenselijke of gedwongen concessies van Oekraïense zijde?

Dat scenario zou zelfs tot een hervatting van een deel van de Russische gasexporten kunnen leiden, zowel via Oekraïense pijpleidingen als in vloeibare vorm vanuit de LNG-faciliteit Artic 2. Laatstgenoemde is een exportfaciliteit waar momenteel zeer lastig afnemers voor te vinden zijn vanwege Amerikaanse sancties, waardoor de productie is gestaakt. Een toename van Russisch aanbod zou echter juist nadelig kunnen zijn voor de belangen van Amerikaanse LNG-exporteurs. De grote vraag is dus welk belang – Rusland of Amerikaans LNG –in zo’n geval zwaarder zou wegen voor Trump.

Bovendien heeft het er alle schijn van dat Trump de messen aan het slijpen is voor een hernieuwde handelsstrijd met China. Eerder heeft hij al met forse importheffingen gedreigd. Wat zal de reactie zijn als China Taiwan binnenvalt? Wie weet wordt de Amerikaanse LNG-sector in dat scenario een pion in een economisch schaakspel tussen twee grootmachten, waarbij Europa in het kruisvuur kan geraken.

Wil je ook op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief voor wekelijkse update.

Foto Chris-1
Chris Guth is marktanalist bij de Market Desk van ENGIE. Maandelijks schrijft hij in zijn blog over trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.