Betap Tufting spint garen met verduurzaming
Betap Tufting is al sinds 1918 werkzaam in de tapijtindustrie en is in de afgelopen eeuw uitgegroeid tot een van dé spelers op het Europese toneel. Op 4 locaties produceert 250 FTE voornamelijk voor de export naar groothandels en grootwinkelbedrijven, maar ook voor branches zoals automotive. Net als de hele industrie moet Betap mee in de energietransitie, hoewel het bedrijf zelf hier graag op vooruit wil lopen. Samen met ENGIE zet Betap daarom stappen om in de voorhoede van verduurzaming te blijven.
Betap is druk bezig alle aspecten van hun bedrijfsvoering zo circulair mogelijk te maken. Een complex proces en een forse uitdaging. Het betekent bijvoorbeeld dat volledig recyclebaar tapijt moest worden ontwikkeld. Maar vervolgens moest óók worden uitgevogeld hoe dat tapijt systematisch met minimale CO2-uitstoot kon worden teruggehaald voor nieuwe productie - zónder de financiële doelstellingen negatief te beïnvloeden.
Verduurzamen met een volwaardige energiepartner
Energie speelt in dat ingewikkelde speelveld een belangrijke rol. Allereerst maakt Betap gebruik van Environmental Product Declarations om van inkoop van grondstoffen tot logistieke besluitvorming inzicht te verkrijgen in energiebeheer zodat ze bedrijfsprocessen beter kunnen optimaliseren. Op deze manier kunnen zij energiebesparingen realiseren die bijdragen aan de productie van duurzame tapijten.
Maar energieverbruik kan niet tot nul worden teruggebracht. En dat is waar ENGIE kan helpen. Hoewel ENGIE en Betap ‘officieel’ pas sinds 2020 zaken doen, gaat hun contact al 10 jaar terug wat betreft ad hoc advies en meedenken. Sindsdien is hun samenwerking uitgegroeid tot een volwaardig partnerschap.
“We hebben een goede relatie met de mensen van ENGIE, met goede toegankelijkheid en laagdrempelig contact”, zegt Dick Beens, Projectmanager BPO bij Betap Tufting. Het gemakkelijke contact was voor hem een van de doorslaggevende redenen om over te stappen van de bestaande leverancier. “De begeleiding en samenwerking is bij ENGIE veel intensiever en er wordt meer meegedacht over de energie-inkoop en andere mogelijkheden die ENGIE te bieden heeft op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid. Als wij ENGIE bellen, wordt onze vraag meteen opgelost door onze accountmanager óf worden we verbonden met collega’s die het kunnen oplossen. Dat is bij andere marktpartijen toch net even anders.
Adviezen van de Market Desk
Betap maakt gebruik van het EnDeal-handelsplatform voor hun energie-inkoop. “Een supermooi platform”, aldus Beens. “Het is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, het geeft ons realtime inzicht in kosten en we kunnen snel posities vastleggen.” Daarnaast doet Betap zijn voordeel met de adviezen van de Market Desk. “Ewald (Leus, marktanalist bij ENGIE) bereidt zijn adviezen zo voor dat ze toegespitst zijn op de situatie van Betap”, zegt Beens. “Hij duikt in de markt, de geopolitieke situatie en alle andere ontwikkelingen en spitst die vervolgens toe op onze contracten met ENGIE om inkoopadvies te bieden.”
Op weg naar een duurzame toekomst
Juist omtrent inkoop was er een prangend vraagstuk. Betap wilde verder verduurzamen, en wel op lokale en aantoonbare manier. Maar uitbreiding van het aantal zonnepanelen was niet rendabel te krijgen, omdat de netaansluiting niet geschikt was voor teruglevering en er geen sluitende businesscase rond batterijopslag was op te stellen. Samen met ENGIE ging Beens daarom op zoek naar alternatieven om de elektra te vergroenen. De oplossing vonden zij in windmolenpark Hattemerbroek. “Dankzij de inkoopovereenkomst met ENGIE is 60% van ons elektrische energieverbruik vergroend én dragen we concreet bij aan verduurzaming van de lokale energieopwek.”
Die bijdrage aan de omgeving is belangrijk voor het familiebedrijf. Op hun website prijkt de slogan ‘we do not inherit the earth from our ancestors; we borrow it from our children’. Dit gevoel voor rentmeesterschap stuurt dan ook de groene missie van Betap en drijft hen ook de samenwerking op te zoeken met andere gelijkgestemde ondernemers in de regio. “Nadat Genemuiden in 2018 werd uitgeroepen tot topwerklocatie kwamen we in contact met andere industriële grootverbruikers”, zegt Beens. “Dat resulteerde in een werkgroep waarin we samenwerken om de energietransitie succesvol te doorlopen. Zo loopt er bijvoorbeeld een proefproject met waterstof als alternatief voor aardgas. Ook daarvoor wordt vanuit ENGIE over meegedacht.”
In Genemuiden worden alle zeilen bijgezet om vooruit te lopen in de energietransitie. Met ENGIE heeft Betap een duurzame partner gevonden om deze koers succesvol voort te zetten.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge