Windmolen boven wolken

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

De Europese Unie heeft het doel om Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken. Hiervoor heeft de EU de Green Deal ontwikkeld, waarin onder andere is vastgelegd hoe de CO2-uitstoot verminderd, biodiversiteit hersteld en vervuiling bestreden moeten worden. Om bedrijven te stimuleren hieraan bij te dragen, is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) ingevoerd. Deze richtlijn verplicht bedrijven om transparant en gedetailleerd verslag te doen van hun duurzaamheidsprestaties.

 

 

Wat is de CSRD-richtlijn?

De CSRD is in november 2022 goedgekeurd door de Europese Raad en geldt sinds 1 januari 2024. Deze richtlijn vervangt de eerdere Non-Financial Reporting Directive (NFRD) en stelt strengere eisen aan duurzaamheidsrapportages. Bedrijven moeten niet alleen hun financiële prestaties delen, maar ook hun bijdrage aan het milieu, sociale kwesties en goed bestuur (ESG: Environmental, Social, Governance). Vanaf 2024 moeten bedrijven ESG-data verzamelen voor rapportages over het boekjaar 2024, die in 2025 moeten worden ingediend.

Dubbele materialiteits-principe

Een belangrijk onderdeel van de CSRD is het dubbele materialiteitsprincipe. Dit principe verplicht u niet alleen om te rapporteren over de risico’s die duurzaamheidskwesties vormen voor uw bedrijf, zoals stijgende energieprijzen of schaarste aan grondstoffen, maar ook over de impact die uw activiteiten hebben op het milieu en de samenleving, zoals CO2-uitstoot en biodiversiteit. Door beide aspecten te rapporteren, krijgt u een completer beeld van uw bedrijfsvoering en kunt u zowel risico’s beperken als kansen benutten.

Image

Welke bedrijven moeten voldoen aan CSRD?

De CSRD is verplicht voor grote bedrijven die op dit moment al onder de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vallen. In 2025 volgt de rest van de grote bedrijven, en in 2026 ook beursgenoteerde mkb-bedrijven. Een bedrijf is groot als het aan minimaal twee van de drie onderstaande criteria voldoet:

  • Meer dan 250 medewerkers
  • Een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro
  • Een balanstotaal van meer dan 25 miljoen euro

Bij de beoordeling van deze criteria moet u ook medewerkers en financiële cijfers van eventuele verbonden- en partnerondernemingen, zowel in Nederland als in het buitenland, meenemen. Dit betekent dat de totale groep ondernemingen waartoe uw bedrijf behoort, wordt meegewogen om te bepalen of uw bedrijf als groot wordt aangemerkt.

Indirecte impact op mkb-bedrijven

Niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven hoeven (nog) niet verplicht te rapporteren, maar zij krijgen indirect wel te maken met de CSRD. Grote bedrijven moeten namelijk rapporteren over de duurzaamheidsprestaties van hun hele toeleveringsketen. Dit betekent dat mkb-bedrijven die aan grotere bedrijven leveren, vragen kunnen krijgen over hun eigen duurzaamheidsprestaties. Het is daarom belangrijk om inzicht te hebben in uw keten en voorbereid te zijn op deze vragen.

European Sustainability Reporting Standards (ESRS)

De CSRD schrijft voor dat bedrijven rapporteren volgens de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze standaarden bepalen welke duurzaamheidsinformatie bedrijven opnemen in hun rapporten, zoals CO2-uitstoot, biodiversiteit en mensenrechten. Door deze uniforme standaarden kunnen de prestaties van verschillende bedrijven beter vergeleken worden. Voor mkb-bedrijven komen er aparte, vereenvoudigde vrijwillige standaarden die eind 2024 worden bekendgemaakt.

De CSRD vereist verder dat een externe accountant de duurzaamheidsrapportages controleert via een 'limited assurance'-procedure. Dit zorgt voor de betrouwbaarheid van de gegevens, zoals uw CO2-uitstoot en energieverbruik.

Image

Voorbereiden op CSRD

Voor bedrijven die nog niet rapporteren over duurzaamheid kan de invoering van de CSRD een uitdaging zijn. Begin daarom vroegtijdig met het verzamelen van de benodigde data en zet een duidelijke rapportagestructuur op.

Het volgen van best practices, zoals het implementeren van erkende rapportagestandaarden zoals de GRI (Global Reporting Initiative), SASB (Sustainability Accounting Standards Board) of de richtlijnen van de EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group), kan zorgen voor consistentie en efficiëntie in het proces. Daarnaast kunnen (externe) deskundigen helpen bij het identificeren van de meest relevante ESG-indicatoren voor de organisatie en advies geven over de beste manieren om deze te meten en rapporteren.

Image

Voordelen van CSRD-reporting

Hoewel de CSRD extra verplichtingen met zich meebrengt, biedt het ook veel voordelen. Transparantie in uw duurzaamheidsprestaties kan uw reputatie versterken, het vertrouwen van investeerders vergroten en nieuwe zakelijke kansen creëren.

Ook biedt de CSRD toegang tot betere financieringsmogelijkheden, zoals groene obligaties en duurzame leningen. Steeds meer investeerders, zoals duurzame beleggingsfondsen en banken, hechten waarde aan bedrijven met sterke ESG-prestaties. Investeringen in duurzaamheid worden gezien als risicomijdend en toekomstgericht, waardoor bedrijven aantrekkelijker worden voor kapitaalverstrekkers die duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan.

Kortom: door te voldoen aan de CSRD en uw CO2-uitstoot te verminderen (bijvoorbeeld met groene elektriciteit), speelt u niet alleen een actieve rol in de energietransitie, u versterkt direct ook de positie van uw bedrijf.